Makarony
Chcieliby Państwo skosztować pożywnych makaronów? Zachęcamy do składania zamówień w Barze u Oli. Obecnie serwujemy:
- Spaghetti Bolognese
- Makaron z kurczakiem
- Zapiekanka makaronowa (makaron, mięso mielone, kukurydza, sos śmietanowy, papryka, ser żółty i oregano)
- Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowo-brokułowym
Wszystkie nasze dania są przygotowywane z świeżych składników. Dbamy o to, aby były one najwyższej jakości. Korzystamy ze sprawdzonych i klasycznych przepisów, dzięki czemu trafiamy w gusta nawet najbardziej wymagających Klientów.
Dlaczego warto jeść makarony?
Obecnie wielu osobom makarony kojarzą się z pustymi węglowodanami, które powinno wykluczyć się z diety. Czy jednak faktycznie tak jest? Zdecydowanie nie. Makaron jest jednym z najzdrowszych dań. Każdego roku Włosi spożywają aż 30 kg dań z makaronem, natomiast Polacy jedynie 3 kg. Makaron jest dla nas dodatkiem do dań, rzadziej głównym ich składnikiem. Tymczasem zawiera on mnóstwo wartości odżywczych. W jego składzie jest mnóstwo białka i witamin z grupy B (B1 i B6).
Ponadto są w nim minerały – mangan (pomaga w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu energetycznego), fosfor (pomaga w utrzymaniu kości i zębów w odpowiednim stanie) oraz żelazo (prawidłowe funkcjonowanie systemu immunologicznego). Badania pokazują, że osoby regularnie jedzące makaron mają niższy poziom trójglicerydów we krwi. Warto zatem spożywać go na co dzień, również w trakcie odchudzania. Powoduje on uczucie sytości, przy stosunkowo niedużej wartości kalorycznej.